Hur anmäler jag mig till en intensivkurs?

Om du vill anmäla dig till en av våra intensivkurser så är det lättaste att skicka ett mail till info@ntssmedjebacken.com. När du anmäler dig är det bra om du tänkt igenom vilket startpaket som skulle passa dig bäst och vilka veckor som fungerar.

Innan du börjar en intensivutbildning måste du ha ett körkortstillstånd, som du ansöker om hos Transportstyrelsen. Du behöver dock inte ha fått körkortstillståndet när du anmäler dig. Du måste också ha med dig en giltig ID-handling till kursstarten.

Har du inte möjlighet att maila kan du ringa oss på 0240 - 70400 eller 0240 - 76645 för att anmäla dig. Vi får dock många samtal per dag och ibland uppstår det köer.

Hur kommer jag att bo?

Vi har den unika möjligheten att kunna erbjuda billigt boende i samma lokaler som körskolan. I vårt vandrarhem Smedjan finns sju lägenheter, alla utrustade med eget kök. I samma hus finns även ett gym, en bastu och en pizzeria, samtidigt som du har nära till allt vad Smedjebacken har att erbjuda i form av fritidsaktiviteter, restauranger och vacker natur.

På vandrarhemmet råder självhushåll. Du lagar din egen mat i ditt kök eller äter ute på någon restaurang, och du tar själv med dig sängkläder, handduk och liknande.

Vad kommer jag att göra om dagarna?

Den största delen av tiden du är här kommer att gå åt till lektioner, föreläsningar, självstudier och naturligtvis körlektioner. Det gäller såväl dagar som kvällar. Dock kommer du säkert att behöva pausa emellanåt och du har då du en rad aktiviteter att välja mellan.

På boendet finns ett gym och även en bastu som du är fri att utnyttja. I Smedjebacken finns även ett stort utbud av fritidsaktiviteter som till exempel fiske, ridning och beachvolleyboll på sommaren och skridskoåkning, slalom och längdskidåkning på vintern.

Vad krävs av mig för att klara en intensivkurs?

Det som verkligen är viktigt när man tar en intensivkurs är att man under en begränsad tid är beredd att lägga all sin energi och sitt fokus på studier och körlektioner. Alla har olika förkunskaper och olika lätt för att lära sig, men det är viktigt att man har viljan och är beredd att lägga ner hårt arbete för att kunna lära sig det som krävs under utbildningen.

Vill du läsa mer om att ta körkort rekommenderar vi Trafikverkets och Transportstyrelsens sidor om körkort som båda innehåller mycket matnyttig information.

Kan jag åka från andra delar av Sverige?

Givetvis! Våra intensivutbildningar vänder sig i första hand till elever som bor i andra delar av Sverige. Bor du i exempelvis Stockholm så är du mer än välkommen att åka till Smedjebacken för att ta ditt körkort hos oss - gärna genom en intensivkurs. Från Stockholm tar det ungefär två timmar att köra till Smedjebacken.

Vi får även många elever från exempelvis Göteborg, Uppsala, Västerås, Örebro och Gävle. Vi vet att det kan vara stressigt - och svårt - att ta sitt körkort i en större stad. Här finns ett lugn och här finns det möjligheter att i lugn och ro kunna ta till sig kunskap och körteknik.

När gör jag kunskapsprov och körprov?

Kunskapsprov och körprov gör man efter intensivveckornas slut. Vi preliminärbokar proverna hos Trafikverket åt dig. Du väljer om du vill komma till oss dagarna före uppkörningen eller om du bokar om proven och gör dessa hemma. Behöver du fler lektioner än vad du från början köpt i ditt startpaket så försöker vi självklart lösa det innan körprovet.

Om du av någon anledning inte kan/vill ha kvar dina provtider ska du senast under din första kursvecka meddela receptionen. Innan du åker hem kommer vi tillsammans att kolla över teorin om det eventuellt är något du behöver träna lite extra på. Du kommer även att få veta hur många dagar du ska vara tillbaka hos oss inför din uppkörning.

Är jag garanterad ett körkort efter en intensivkurs?

Nej, ingen trafikskola kan garantera detta. Men du kommer att ha goda förutsättningar att klara körprovet. Efter att du avslutat din intensivkurs så gör vi en samlad bedömning av din kunskap. Allt som allt går det snabbare att gå genom oss för att boka tid för prov och uppkörning än om du skulle boka tid privat.

Gör vi bedömningen att du saknar vissa färdigheter som behövs för att klara en uppkörning så hjälper vi dig att finslipa dessa. Vi bokar då fler körlektioner i direkt anslutning till kursen.

Är intensivkurs den bästa lösningen?

Ja, i många fall så är det definitivt så. Alla har inte den tid som krävs för att ta körkort på det mer traditionella sättet. En intensivkurs handlar om att komprimera tiden och ge eleven en snabbare väg till körkortet. Det sker utan några genvägar rent kunskapsmässigt. Våra elever får kunskaper som sätter sig på djupet och lär sig att hantera bilen i alla tänkbara situationer.